Het is een feit dat het vandaag de dag alles behalve moeilijk is om een lening af te sluiten. Naast de klassieke, grote leningen zijn er ook verschillende kleine leningen op de markt die luisteren naar de naam “mini krediet”. Een mini krediet is een mooi voorbeeld van een krediet die iedereen kan afsluiten. Er is geen controle naar uw financiële situatie voor nodig en er wordt geen BKR codering uitgevoerd voor het toekennen van de lening. Het is echter nog maar de vraag of het wel verstandig is om geld te lenen door middel van bijvoorbeeld een mini krediet. Het is immers een feit dat de kosten op een mini krediet bijzonder hoog liggen (vaak ruim 20%) terwijl u een dergelijk klein bedrag meestal niet echt dringend nodig heeft. Wanneer u op het einde van de maand over onvoldoende geld beschikt om aan uw dagelijkse kosten te voldoen, dan kan een dergelijke lening natuurlijk wel een interessante uitweg bieden.

Verstandig lenen houdt vooral in dat u ten eerste weet waarvoor u leent en vooral hoeveel u dient te lenen. Veel mensen sluiten een lening af voor een bedrag dat veel hoger ligt dan dat men eigenlijk maar nodig heeft met alle gevolgen van dien. Slim lenen wil vooral zeggen dat u de moeite neemt om te onderzoeken bij welke bank een bepaalde lening zo goedkoop mogelijk wordt aangeboden. De meeste leningen beschikken over een vrije rente wat wil zeggen dat de bank of financiële instelling zelf kan beslissen hoeveel kosten ze in rekening brengen (binnen aanvaardbare maxima natuurlijk). Dit kan er in ieder geval voor zorgen dat er grote verschillen ontstaan op vlak van kostprijs die in de uiteindelijke afbetaling een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Lenen is dus één ding, maar verstandig lenen is toch nog iets helemaal anders. Probeer er in ieder geval altijd rekening mee te houden dat u niet te veel leent en dat u geld leent door middel van een zo goedkoop mogelijke kredietvorm. Probeer ook alleen maar geld te lenen voor iets wat u echt nodig heeft, want dat is lenen met het koppie erbij.