De vaste termijnhypotheek wordt ook nog « lening op vaste termijn met uitgestelde kapitaalsaflossing » of « aflossingsvrije hypotheek » genoemd. Aanverwante vormen zijn de gemengde en de hybride hypotheek.
Deze hypotheek geeft de laagste maandelijkse lasten, je betaalt elke maand enkel rente en wel op het volledig geleende kapitaal. Je lost in de loop van je lening GEEN kapitaal af. Op de eindvervaldag dien je dus nog het volledige kapitaal te storten. Het voordeel van deze formule is de lage maandelijkse last, het nadeel is dat je ondertussen geen kapitaal terugbetaalt, je betaalt dus in totaal veel meer rente dan bij andere hypothecaire leningen. Het ontleende kapitaal moet je bovendien in de loop van de jaren bijeen sparen, of toch zekerheid hebben dat je het zal verkrijgen op het einde van de looptijd van je hypothecaire lening. Deze looptijd is tot 30 jaar.

Het terug te betalen kapitaal kan je ondertussen zelf bijeen sparen door een levensverzekering te nemen met dezelfde eindvervaldag of de uitkering van je groepsverzekering die je bij je werkgever hebt of nog de woning dan te verkopen. In dat laatste geval reken je op een fikse meerwaarde na 30 jaar.
Er zijn voordelen aan deze hypotheekvorm zoals een lage maandelijkse aflossing en een grote fiscale aftrek. Nadeel is dat je geen kapitaal aflost en dat dus moet terugbetalen op eindvervaldag of op het ogenblik dat je de woning verkoopt. Je kan door deze hypotheeklening een toekomstig kapitaal nu reeds investeren aan een lage maandelijkse rentelast.