Wanneer je een hypotheeklening aangaat, komt daar altijd een rentevoet bij kijken. Hier kan je kiezen tussen een vaste of een variabele rentevoet. Bij de vaste rentevoet wordt een percentage vastgelegd bij de start van de lening, dat vast blijft gedurende de gehele terugbetalingstermijn. Bij een variabele voet is dit anders. Afhankelijk van de formule die je hebt gekozen zal je rente periodiek aangepast worden. Dit kan in je voordeel zijn, de rente daalt, maar ook in je nadeel, de rente stijgt en je moet meer betalen. Een variabele rentevoet is dus niet geheel risicoloos gezien het niet altijd te voorspellen is hoe de economie zal evolueren, zeker niet op langere termijn.

De mogelijkheden

Momenteel zijn er drie mogelijke variabele rentevoeten op de markt waartussen gekozen kan worden. Er is de 1-1-1 formule waarbij de rentevoet ieder jaar aangepast kan worden door de kredietvertrekker. Je weet dus steeds welke maandelijkse betalingen je het komende jaar zult moeten doen, maar verder in de toekomst blijft een raadsel.
Een tweede formule is 5-5-5, hierbij geldt hetzelfde principe, maar met een periode van vijf jaar tussen twee veranderingen.
Als laatste kan je ook nog opteren voor 10-5-5. Je zult dan de eerste tien jaren dezelfde rentevoet behouden en nadien per vijf jaar. Vooral wanneer je verwacht dat de rentevoet de eerstkomende jaren zal stijgen, is dit de beste formule om te kiezen.rente3

Voordelen

Er zijn enkele voordelen verbonden aan de variabele rentevoet. Wanneer je een lening aangaat in dure tijden, zal je rentevoet nagenoeg zeker dalen in de jaren die erop volgen en krijg je het dus steeds makkelijker. Daarnaast ligt de initiële rentevoet vaak lager dan bij de vaste voet gezien je bereid bent om een zeker risico te nemen. Bovendien is er een plafond bepaald waardoor de stijging nooit extreme waarden kan aannemen. Laat je in ieder geval goed informeren.