Waarom is een te hoge hypotheek eigenlijk gevaarlijk? Waarom kunnen we tegenwoordig nog maar weinig geld lenen voor een huis? Dit zijn vragen dit vaak gesteld worden. In dit artikel gaan we hier een antwoord op geven.

Enkele jaren geleden kun je nog tot 8 keer je jaarsalaris lenen. Als je bijvoorbeeld 25.000 euro op jaarbasis verdiende, was het mogelijk om 200.000 euro te lenen voor een hypotheek. Tegenwoordig is dit veel strenger geworden en kun je ongeveer 4,5 keer je jaarsalaris lenen. Waarom is dit veranderd? Dit heeft te maken met de financiële crisis waarin we terecht gekomen zijn. Banken zijn bang dat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Als je een hypotheek van 200.000 euro hebt, dan betaal je elke maand tussen de 600-1000 euro (afhankelijk van je hypotheekvorm).  Dit is een behoorlijk maandbedrag voor iemand met een salaris van 25.000 euro. En wat gebeurt er als je werkloos raakt? Dan kun je dit maandbedrag waarschijnlijk niet meer ophoesten. Daarom is een te hoge hypotheek gevaarlijk. Het is een feit dat er veel meer mensen met schulden zijn sinds de financiële crisis. Hypotheek verstrekkers zijn daarom voorzichtiger geworden met het verstrekken van hoge hypotheken. Dit om het aantal mensen met schulden niet verder te doen oplopen.

Er zijn natuurlijk ook mensen die heel zuinig leven en amper wat uitgeven aan eten en leuke dingen bijvoorbeeld. Deze mensen zouden makkelijk meer kunnen betalen aan hun hypotheek elke maand. Zulke mensen voelen zich gestraft door mensen die wel veel schulden creëren. Het is eigenlijk ook het geval. Omdat andere mensen het verpesten zijn de banken terughoudender. Ook al zou je kunnen aantonen dat je 700 euro per maand kunt betalen, maar je kunt maar een hypotheek krijgen waarbij je 400 per maand betaalt, je zult de hypotheek niet krijgen. Regels zijn regels en daar wordt niet van afgeweken.

Advies aanvragen bij een onafhankelijk adviesbureau kan ook helpen. Daar kunnen ze u dan objectieve hypotheek informatie verschaffen.