studentenleningStuderen kost geld, dat is een algemene wijsheid. In Vlaanderen hebben we geluk dat er zoiets bestaat als studietoelagen voor die studenten die het minder breed hebben. Echter meestal zijn die toelagen niet voldoende of kom je gewoonweg niet in aanmerking. Een oplossing daarvoor kan zijn een studielening aan te gaan.

Sommige van deze leningen zijn erg voordelig, er bestaan zelfs renteloze studieleningen. Het Limburgs studiefonds biedt zulke renteloze leningen aan. Het nadeel is dat het bedrag dat je kan uitlenen beperkt is tot 3000 euro en dat je moet studeren in Limburg of een inwoner zijn van de provincie Limburg.

Via de sociale dienst van jouw Hogeschool of Universiteit is het soms ook mogelijk om renteloze leningen aan te gaan of een voorschot op je studietoelagen te verkrijgen. Ga zeker eens langs bij hun!

Wil je na je studie je gaan specialiseren of wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, dan kan je aan de Stichting Fernand Lazard renteloze leningen aanvragen tot wel 25000 euro. De belangrijkste voorwaarde die zij stellen is dat je in het bezit moet zijn van een universitair diploma.

Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet kan je nog altijd naar je bank stappen met de vraag of je kan lenen voor je studie. De meeste banken zijn hier wel voor te vinden, echter speelt je studiekeuze een belangrijke rol. Studeer je voor ingenieur zullen de meeste banken je snel een lening geven, geschiedenis of filosofie daarentegen zijn minder populair vermits deze later minder kans geven op een goedbetaalde functie. Indien je een studielening aangaat bij een bank valt dit meestal onder de noemer persoonlijke leningen en ben je dus gebonden aan de voorwaarden van zulke leningen. Voordeel van een studielening is dat je zelf het vaste bedrag kan bepalen je maandelijks wilt terugbetalen. Op basis daarvan bekijkt de bank op welke looptijd dat mogelijk is. Maar vergelijk wel de aanbieders en gebruik daarvoor de simulator op websites van aanbieders.