Je bent jong en je wil een eigen huis of een mooi appartement kopen. Huur betalen vind je verloren geld en bovendien stijgen de prijzen van onroerende goederen jaarlijks. Je hebt wel een “klein” probleem, je inkomen is nu nog veel te laag om voldoende te lenen.

Gelukkig bestaat er een starterslening. Met die formule kan je een hypothecaire lening aangaan op lagere termijn, 25 jaar of langer, en opteren voor een, in het begin, lage maandelijkse afbetaling die dan later stijgt, als je inkomen hoger wordt. Een startershypotheek is uiterst flexibel. Je kan opteren om in het begin enkel rente te betalen, dus een relatief lage maandlast, die dan later stijgt (je betaalt dan rente en kapitaal af) om dan op het einde, als je dat wenst, weer te dalen. De lening moet op het einde wel volledig terugbetaald zijn. Je spreekt als het ware met je financiële instelling af hoe je lening mee-evolueert met je carrière.

Je financiële instelling zal je met een starterslening meer lenen dan wat je normaal zou kunnen krijgen. Meestal ook aan een zeer interessante rente. Dit is normaal, de bank verzekert zich van je trouw gedurende lange tijd. Daartegenover staat dat je financiële instelling bijkomende waarborgen kan vragen. Meestal zal dat een hoofdelijke borgstelling door de ouders zijn.

Het enige wat je nu nog moet doen is dus zowel de bank als je ouders te overtuigen dat je loopbaan inderdaad voldoende potentieel heeft om op termijn die hogere maandelijkse last af te betalen.