doorlopendkrediet2Het revolving krediet is een doorlopend krediet zoals je dat vandaag bij tal van winkels en kredietverstrekkers aangeboden krijgt. Het principe is eenvoudig. Bij een revolving krediet wordt een bepaalde limiet aan je toegewezen. Tot dat bedrag kan je op krediet kopen of geld afhalen. Vaak is dit verbonden aan een betaalkaart of kredietkaart. Iedere maand betaal je een vast percentage terug van het ontleende bedrag. Dat lijkt op het eerste zicht misschien verdacht veel op een klassieke lening, maar er zijn enkele wezenlijke verschillen.

Ten eerste kies je zelf hoeveel geld je maandelijks al dan niet gebruikt van je krediet. Dit kan de ene maand wat meer zijn en de andere wat minder. Ook bij de terugbetaling per maand is er een speelruimte. Er is dan wel een minimumbedrag bepaald dat je moet betalen, maar je kan het opgenomen bedrag ook sneller aflossen of zelfs in één keer. Heb je dan een tijd niets opgenomen, dan betaal je ook niets. Het geld dat je terugbetaald wordt toegevoegd aan je krediet en kan je dus opnieuw opnemen. Er is dus wel een vaste limiet, maar geen vast leenbedrag. Bij een klassieke lening betaal maandelijkse premies tot de volledige som voldaan is. Bij een revolving krediet betaal je een minimumbedrag in functie van wat je hebt verbruikt, maar je kan nadien gewoon weer geld opnemen tot je limiet bereikt is.

In principe kan je bij een revolving krediet jaren gebruik maken van het krediet zonder één keer alles terugbetaald te hebben. Kijk eens naar de mogelijkheden.