Sommige grote postorderbedrijven waarvan je dikke verkoopgidsen ontvangt, of die op het internet regelmatig inbreken met reclame voor hun gunstkoopjes, leveren niet alleen tegen directe betaling, maar ook op krediet. Op die manier kan je makkelijker toch die ene gouden kans kopen waarvoor je de middelen niet dadelijk hebt. Sommige mensen zijn ook ‘verplicht’ om op krediet noodzakelijke goederen, zoals een kinderbed, te kopen.

Het postorderkrediet heeft een aantal voordelen: je kan je krediet krijgen zonder langs de bank te moeten gaan. Je kan een krediet krijgen vanaf een klein bedrag en je kan meestal om het even wanneer de resterende schuld aflossen zonder wederbeleggingsvergoeding (een boete). Het totale bedrag van je postorderkrediet is altijd beperkt en je kan de aflossingstermijn soepel kiezen. Eigenlijk krijg je een kredietlijn die je bij het postorderbedrijf vrij mag gebruiken. Zolang je de lijn niet volledig hebt benut kan je goederen blijven aankopen op krediet. Naarmate je terugbetaalt krijg je weer ruimte voor volgende aankopen op krediet. Door het beperkte totale bedrag van het krediet blijft de schuld overzichtelijk.

Een nadeel is wel dat de rente bijzonder hoog is, de hoogst toegelaten (vb. 20%). Deze rente is bovendien variabel, ze kan stijgen of dalen. De verleiding om steeds weer goederen te kopen, naarmate de kredietlijn het toelaat, is ook zeer groot. De maandelijkse afbetaling wordt dan een permanent gegeven dat niet meer daalt. Verleidelijk maar duur.

Het is dan ook aan te bevelen om ook eens de voorwaarden van een persoonlijke lening te vergelijken.