Het grootste nadeel van een lening is de tijd die verloren gaat bij het aanvragen ervan. Wanneer je bijvoorbeeld bij een bank wilt lenen, kan dat ettelijke weken duren. Er dient een afspraak gemaakt te worden, informatie verzameld, goedkeuringen moeten worden aangevraagd en handtekeningen gezet. Daarnaast moet je een bewijs van aankoop bezorgen om een voordeel tarief te krijgen en zo voort. Deze hele omweg is perfect te vermijden wanneer de winkel waarbij je een aankoop wilt doen, aanbiedt om op krediet te kopen. Wanneer dit het geval is, zijn er tal van voordelen.

Eerste en vooral dus de snelheid waarmee dit kan gebeuren. Wanneer je een loonstrook en je identiteitskaart bij hebt, is het vaak op een kwartiertje afgehandeld. Alle informatie wordt onmiddellijk ingewonnen en de aanvragen worden online doorgestuurd. De goedkeuring volgt haast ogenblikkelijk en je aankoop kan direct uitgevoerd worden. Daarnaast is op krediet kopen vaak heel voordelig. Tal van winkels bieden een aankoop op krediet aan zeer lage intresten en uitzonderlijk worden er geen intresten aangerekend.

Wanneer het een aankoop voor een laag bedrag betreft, bestaat bovendien de kans dat je op krediet kan kopen zonder loonstrook of controles. Veel hangt af van de winkel en de manier waarop zij een aankoop op krediet financieren. Gaat dit via een derde partij, dan zal een verdere controle wellicht uitgevoerd worden, maar wanneer zij dit zelf in handen hebben, is dat geen noodzaak. Bovendien is tegenwoordig bijna alles te krijgen op krediet, ongeacht de waarde van je aankoop.