Steeds vaker zie je publiciteit van banken of kredietverstrekkers waar je kunt lenen met uitgestelde betaling. Natuurlijk is dit uitstel beperkt in de tijd en wanneer het om een persoonlijke lening gaat, is lenen met uitstel vaak hetzelfde als één maand later beginnen terugbetalen. In het beste geval gaat het om een drietal maanden, maar dat is meestal wel het maximale uitstel dat geboden wordt.

Wanneer je echter een huis wilt kopen terwijl je het vorige nog aan het afbetalen bent, zijn de zaken lichtjes anders. Zeker indien je bij dezelfde bank gaat voor beide leningen is lenen waarbij je later betaald op langere termijn een optie. Hierbij gaat het om een overbruggingstermijn die dient om je de kans te geven een nieuw huis te kopen en te verbouwen voor je uit je vorige huis vertrekt. Lenen met uitstel kan erg handig zijn omdat je wat ademruimte krijgt van de kredietverstrekker, maar het is niet zonder consequenties. Intresten blijven meestal gewoon doorlopen, ook in de periode waarin je vrijgesteld bent van betaling.

En wanneer je langer doet over het terug betalen dn duurt het natuurlijk langer voor je het volledige bedrag hebt voldaan. Het is dan ook niet altijd de beste keuze, zeker niet wanneer er geen echte reden is om een uitstel te gebruiken. Soms is het echter de enige mogelijkheid om een lening te kunnen aangaan en is het de extra intresten meer dan waard. Vooraleer een keuze te maken, loont het de moeite om alle pro’s en contra’s door te nemen.