Kleine bedrijven die niet het statuut hebben van een bank, maar wel de mogelijkheid hebben om kredieten te verstrekken krijgen al snel de naam duur te zijn. Eén van die bedrijven is bijvoorbeeld Mevrouw Leemans. Op de website van deze kredietverstrekker staat te lezen dat lenen bij Mevrouw Leemans gelijk staat aan lenen bij een vriendin, maar is dat wel zo? Is de kritiek die op dergelijke bedrijven wordt gegeven echt terecht of is het gewoon omdat we niet beter weten?

Kijken we naar de rentetarieven die worden geboden op bijvoorbeeld autoverzekeringen en zelfs mini kredieten, dan zien we dat het met die meerprijs al bij al wel meevalt. Op een mini krediet (van 500 euro) kunnen in bepaalde gevallen tot 20% kosten in rekening worden gebracht. Kijken we naar het mini krediet van Mevrouw Leemans, dan zien we dat er er zo’n 10% kosten in rekening worden gebracht. Goed, het blijft een hoge rente voor een krediet, maar niet voor een mini krediet.

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kunnen we eenvoudig concluderen dat lenen bij een bedrijf als Mevrouw Leemans niet perse duurder hoeft te zijn. Net zoals bij diverse banken is het echter wel zo dat de hoogte van de rente wordt berekend aan de hand van het aangevraagde krediet en deels afhankelijk is van de looptijd en het bedrag. In bepaalde gevallen zal Mevrouw Leemans dus wel duur zijn. Vergelijken is dan ook de boodschap.