Iedereen kent het wel, de wasmachine is plots stuk en je hebt net een nieuwe wagen gekocht! Geld lenen is geen optie, want de lening van de wagen weegt zwaar door in de maandelijkse kost.

Vele ketens bieden je echter de optie om te kopen op afbetaling, soms ook kopen op krediet genoemd. Hoe werkt dit nu? Wel jij gaat naar de winkel voor die nieuwe wasmachine, maar in plaats van het gehele bedrag direct op te hoesten biedt de winkelketen je de optie om maandelijks een klein bedrag af te betalen.  Vaak zie je dit in de reclamefolders staan betaal slechts 20 of 30 euro per maand. Je kan dus grotere bedragen afbetalen in kleinere delen, waardoor je die dure wasmachine toch mee naar huis kan nemen zonder wachttijd.

Hoewel de meeste mensen er niet bij stil staan ga je bij het kopen op krediet een lening aan. Hiervoor moet je dus wel een beetje opletten omdat sommige ketens hoge rentes aanrekenen, tot wel 21 procent! Om zulke misverstanden te voorkomen kan je best aan de winkelbediende vragen hoeveel de prijs van de wasmachine verschilt als je het koopt op afbetaling of indien je het in een keer betaald. Je kan ook het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) dat de verkoper je aanrekent vergelijken met deze die je krijgt bij een bank, ze kunnen aanzienlijk verschillen van elkaar!

Ga dus steeds verstandig om met betalen op krediet en ga niet zomaar in op die unieke aanbieding voor slechts een tiental euro per maand.