Een hypotheekadviseur kan helpen bij het vinden van de goede hypotheek. Deze helpt namelijk bij het vergelijken van verschillende hypotheekvormen en hypotheekverstrekkers. Hierdoor zal altijd de beste hypotheek voor het betreffende huis gekozen worden waardoor er niet te veel betaald hoeft te worden voor de hypotheek. Een hypotheekadviseur brengt vaak kosten met zich mee, maar het kan ook voorkomen dat een hypotheekadviseur gratis op zoek gaat naar de beste hypotheek.

Veel banken en hypotheekverstrekkers hebben hypotheekadviseurs in dienst. Hiermee proberen zij klanten te werven, omdat de hypotheekadviseur advies geeft aan eenieder die hulp nodig heeft bij het zoeken naar een goede hypotheek. Uiteraard is het hierbij de bedoeling dat de hypotheekadviseur advies geeft aan de hypotheekaanvrager en hierbij zorgt dat de aanvrager de hypotheek afsluit voor de verstrekker of bank waar deze voor werkt. Daarom geven zij niet altijd helemaal goed advies tussen de hypotheekverstrekkers. Echter kunnen zij wel altijd goed advies geven over welke hypotheekvormen er het beste gekozen kan worden in bepaalde situaties.

Hypotheekadviseurs van banken en hypotheekverstrekkers zijn vaak de gratis variant van de hypotheekadviseurs. Doordat er op gerekend wordt dat de hypotheekaanvrager de hypotheek gaat afsluiten bij de betreffende bank of verstrekker doordat de adviseur deze zo veel mogelijk aanprijst zullen er geen kosten gemaakt worden. Toch kan het soms voorkomen dat er wel betaald moet worden voor de adviseurs van een bank of verstrekker. Echter zijn de kosten hiervoor vaak laag en vervallen deze ook in de meeste gevallen wanneer er een hypotheek afgesloten wordt bij de betreffende bank of verstrekker.

Daarnaast zijn er ook onafhankelijke hypotheekadviseurs. Deze adviseurs kosten in de meeste gevallen wel geld. Zij vergelijken dan de verschillende hypotheekvormen en –verstrekkers om zo de juiste hypotheek te vinden die zowel goedkoop is als goede voorwaarden heeft. Hierdoor kunnen er veel kosten bespaard worden. Hierbij is het ook belangrijk dat de verschillende adviseurs met elkaar vergeleken worden. Niet alle adviseurs zijn namelijk hetzelfde. Het kan ook voorkomen dat een adviseur onafhankelijk lijkt, maar deze eigenlijk helemaal niet onafhankelijk is en zorgt dat er uit elke test naar voren komt dat een bepaalde verstrekker het beste is. Hiervoor krijgen zij dan vaak een bepaald bedrag bij de verstrekker. Het is daarom handig om van te voren informatie op te zoeken over de onafhankelijke adviseur, zodat de goede keuze gemaakt wordt.

Door gebruik te maken van een hypotheekadviseur kan uiteindelijk de juiste hypotheekvorm gekozen worden. Hierbij is het ook belangrijk dat er goede voorwaarden aan de hypotheek zitten, omdat men hier vaak tot 30 jaar aan vastzit en dus niet graag verassingen wil hebben in de loop der tijd. Door naar verschillende adviseurs te gaan kan er uiteindelijk voor de juiste hypotheekvorm en –verstrekker gekozen worden, zodat de juiste hypotheek gekozen kan worden voor de woning en er dus goede voorwaarden aan de hypotheek vastzitten. Daarnaast zal het ook veel kosten sparen wanneer de juiste hypotheek gekozen wordt voor de woning.

De Hypotheker biedt zowel onafhankelijke als eigen hypotheekadviseurs. Zij kunnen dus in alle gevallen helpen. Natuurlijk zullen de onafhankelijke adviseurs in de meeste gevallen kiezen voor de hypotheken van de Hypotheker, maar het komt regelmatig voor dat zij toch naar een concurrent verwijzen. Het is daarom goed om bij de Hypotheker navraag te doen naar een hypotheekadviseur en daarmee een gesprek aan te gaan. Door met adviseurs van verschillende verstrekkers te praten kan er al snel opgesteld worden welke verstrekker het beste is en waar de minste kosten betaald hoeven te worden, zodat er op langere termijn een grote kostenpost vermeden wordt.