De hybride hypotheek, ook gekend onder “gemengde hypotheek” of “combi hypotheek”, is in België minder gebruikelijk dan de andere, traditionele hypotheekvormen. In Nederland daarentegen is het één van de meest gebruikelijke hypotheken. Het is in feite de combinatie van 2 of meer andere hypotheekvormen in één enkele hypotheek. Deze combinatie gebeurt omwille van fiscale optimalisatie of persoonlijk levenscomfort.

Stel dat je al een heel leven spaart voor je pensioen, een behoorlijk vast inkomen heeft, een groepsverzekering hebt bij je werkgever of een individuele levensverzekering. Je krijgt een unieke kans om een droomappartement aan zee of een huis in het buitenland te kopen, maar je hebt daartoe vandaag niet de nodige financiële middelen en een traditioneel hypothecair krediet is iets te duur.

Dan zou je een “aflossingsvrije lening” kunnen nemen waarbij je toekomstige groepsverzekering of levensverzekering zullen dienen voor de terugbetaling van de lening. De maandelijkse aflossing die je moet betalen voor die lening is niet zo hoog, je betaalt namelijk enkel rente, je betaalt het kapitaal niet terug aangezien je dat doet op de vervaldag van je verzekering.
Als de uitbetaling van je verzekering op eindvervaldag (vb. 60 jaar) niet voldoende is om de aankoop te doen, kan je een bijkomend hypothecair krediet aangaan. Voor dat krediet betaal je dus wel maandelijks kapitaal plus rente terug. Beide leningen worden gecombineerd aangeboden als een hybride hypotheek.

Je hebt het voordeel dat je nu al kan beschikken over je toekomstig kapitaal en hopelijk kan je daarbij een meerwaarde realiseren in de toekomst.