Vaak heb je niet in één keer een groot bedrag nodig, maar verschillende keren een kleiner bedrag. Dit zorgt ervoor dat je na verloop van tijd meerdere kleine leningen hebt lopen. Hierbij kun je denken aan een lening voor je wagen, een lening voor meubels, een kredietkaart, enzovoort. Het nadeel hiervan is dat al deze leningen maandelijks moeten voldaan worden en waarschijnlijk ook een korte looptijd hebben. Zo kan je op een behoorlijk hoge vaste kost per maand eindigen.

Een mogelijkheid om dit te veranderen is het hergroeperen van je leningen, al dan niet met het lenen van een bijkomend bedrag. In de praktijk komt het erop neer dat je een kredietverstrekker gaat kiezen die al jouw kleine leningen gaat voldoen. Op die manier moet je enkel bij die instellingen nog betalingen uitvoeren. Dit wordt beschouwd als een nieuwe lening en je kunt dus ook de maandelijkse premie en looptijd van de lening laten herbekijken. Vaak kom je niet echt goedkoper uit wanneer je leningen laat hergroeperen, maar je maandlast kan wel enorm naar beneden gaan.

Een andere reden om je leningen te hergroeperen is een beterkope lening aangaan. Hierbij is de nieuwe lening dus wel goedkoper dan de combinatie van alle voorgaande die je laat overnemen. Misschien heb je in het verleden voor een dure lening gekozen omdat je niet voldoende vergeleken hebt of omdat het snel moest gaan. Wanneer dat het geval is, kan een overname door een instelling die een lagere rente vraagt je misschien geld besparen.