Goedkoop lenen als alleenstaande is iets wat we allemaal willen, maar wat niet altijd mogelijk is. Zo voordelig mogelijk een lening afsluiten heeft niet alleen te maken met het rentepercentage dat op de lening zit, maar ook met de soort lening die u  af gaat sluiten. Zo zijn er diverse soorten leningen die bekend staan als duur, terwijl andere soorten leningen bekend staan als voordelig zoals de sociale lening. Verreweg de voordeligste lening is de hypotheek, maar deze is vaak niet af te sluiten als een gewone lening en al helemaal niet voor alleenstaanden.

Als voordeligste lening staat lenen op onderpand bekend. De kredietverstrekker loopt hierbij het minste risico, omdat hij iets kan verkopen mocht de lener niet in staat zijn aan de aflossingen te voldoen. Een andere goedkope mogelijkheid – voor wanneer lenen op onderpand bijvoorbeeld niet mogelijk is – is een doorlopend krediet, maar alleen bij de kleinere bedragen. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat u vervroegd kunt aflossen zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Krijgt u dus een financiële meevaller, zoals een bonus, dan kunt u deze (deels) gebruiken om de lening mee af te lossen. Een andere lening die vaak voordelig uitvalt is de persoonlijke lening.

Leningen die als duur bekend staan, zijn kopen op afbetaling, huurkoop, leasen, rood staan en minileningen. Als u snel van uw geld af wilt dan zijn dit de leningen waar u voor moet kiezen. Wilt u echter zo goedkoop mogelijk geld lenen, dan kunt u beter kiezen voor één van de leningen die genoemd zijn in de voorgaande alinea. Voor alleenstaande is het daarnaast vaak lastig de rente lasten te dragen, dus pas op voor u een lening afsluit.