zwartelijst2Wat is de zwarte lijst?

De zwarte lijst bestaat officieel niet, maar is de vermelding die je als wanbetaler krijgt bij de nationale bank van België. In de volksmond heet dit de zwarte lijst omdat zo’n vermelding met zich meebrengt dat het zeer moeilijk wordt om nog een lening te krijgen. Elke lening die je via officiële weg aangaat, wordt doorgegeven aan de nationale bank. De reden hiervoor is een bescherming in te bouwen voor mensen die meer lenen dan ze kunnen betalen. Doordat alle leningen te raadplegen zijn op één plaats kan een bank of instelling ingrijpen en een lening weigeren wanneer het geheel van alle leningen de aanvrager in een moeilijk parket zou kunnen brengen. Er zijn echter verschillende manieren om de zwarte lijst te omzeilen.

Lenen bij een privépersoon

Een eerste manier is een lening aan te gaan bij een privépersoon. Online vind je al snel enkele aanbiedingen van privépersonen die tegen een fixe rente bereid zijn je een lening te geven zonder controle bij de nationale bank. Meestal zijn dit echter dure leningen en wanneer je niet in de mogelijkheid bent te betalen, kan je er behoorlijk wat kosten en problemen aan overhouden. Sta je echter enkel op de ‘zwarte lijst’ omdat je in het verleden problemen hebt gehad, dan kan een lening bij een privépersoon de oplossing bieden.

Een kleine som lenen

Een andere mogelijkheid is het lenen van een kleine som. Veel instellingen hebben minder zware regels waar het kleine sommen betreft en zeker je vaste bank zal vaak milder zijn in de toelatingsprocedure. De reden hiervoor is het beperkte risico voor de instelling en de korte terugbetaaltermijn.

Kredietlijn aanvragen

Ook een kredietlijn op je rekening kan soelaas bieden. Hierbij leen je niet dadelijk een volledig bedrag, maar krijg je de mogelijkheid om in mondjesmaat te lenen en terug te betalen.