Wanneer je een nieuwe job hebt, hoort daar altijd een proefperiode bij. Afhankelijk van je functie kan die proefperiode variëren van drie maanden tot een jaar tijd. Niet elke kredietverstrekker staat erom te springen om je in deze periode een lening te geven. Eerst en vooral ziet de kredietverstrekker de proefperiode als een risico gezien je snel zonder inkomsten zou kunnen vallen. Tijdens de proefperiode is de werknemer namelijk niet verplicht je nog langer uit te betalen. Eens je een vast contract hebt, is er wel een opzegtermijn voorzien en heb je dus tijd om een nieuwe job te zoeken terwijl je nog betaald bent.
Een korte proefperiode
Wanneer je slechts gebonden bent aan een korte proefperiode, is het raadzaam te wachten tot deze voorbij is. Zo zal je veel sneller er makkelijker een lening kunnen krijgen en meestal gaat het slechts om enkele weken of maanden. Heb je toch sneller geld nodig, dan kan je opteren om voor een flitslening, onderhandse lening of doorlopend krediet te kiezen. Deze leenvormen zijn vaak wel mogelijk tijdens een proefperiode. Ook loont het om verschillende kredietverstrekkers te contacteren. Kan je bijvoorbeeld aantonen dat je al jaren werkzaam bent en gewoon net van werk veranderd, dan kan dat een grote invloed hebben op de beslissing.
Een lange proefperiode
Bij een lange proefperiode van bijvoorbeeld een jaar is het niet zo eenvoudig om de lening uit te stellen. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn. Lange proefperiodes gaan vaak samen met hoge functies en een lange geschiedenis als werknemer. Hier zal de kredietverstrekker zeker rekening mee houden en vaak hoeft de proefperiode dus geen obstakel te betekenen. Zeker wanneer al een deel van deze proefperiode verstrekt is, zal hier weinig of geen rekening mee gehouden worden en zal geld lenen tijdens een proefperiode geen probleem geven. Zorg er wel voor dat je genoeg documentatie voor handen hebt betreffende je arbeidsverleden. Misschien is het raadzaam om eerst de kredietsimulator te hanteren voor dat u een aanvraag doet.