Wanneer je in loondienst bent en een vast inkomen hebt, is een lening verkrijgen vaak niet zo moeilijk. Wanneer je verder geen schulden hebt of vermeldingen bij de nationale bank, volstaat het om je drie laatste loonstroken en identiteitsbewijzen mee te nemen. Het leenkantoor of de bank zullen dan zeer snel beslissen of ze de leenaanvraag goedkeuren en voor je het weet, staat het geld op je rekening. Wanneer je echter als zelfstandige je brood verdient, loopt het allemaal net iets anders.

ondernemerTen eerste moet je al enkele jaren actief zijn om een lening te kunnen bekomen bij de meeste financiële instellingen. Er wordt je namelijk gevraagd om een overzicht van je drie laatste boekjaren en wie dus net van start is gegaan, heeft dit niet in zijn bezit. Daarnaast is het ook zo dat de meeste zelfstandigen niet vanaf dag één winst maken en de eerste drie jaren niet altijd een even gunstig beeld geven. Dit zou voor de instelling waarbij je een lening vraagt een reden kunnen zijn om je aanvraag af te wijzen. Ook de economische crisis heeft als gevolg dat financiële instellingen niet erg happig zijn op het lenen aan zelfstandigen.  Zij beschouwen dit als leningen met grote risico’s doordat een zelfstandige van de ene dag op de andere zonder opdrachten en bijgevolg ook zonder inkomen kan vallen.

Zoek je toch een lening af te sluiten als zelfstandige, dan loont het om je te richten op kantoren die zich hierin specialiseren. Zij zullen sneller akkoord geven.