ecokrediet2De premies voor energiebesparende investeringen werden onlangs drastisch teruggeschroefd. Is het dan zinloos om dergelijke investeringen nog te doen? Zeker wel, maar de terugverdientijd is uiteraard langer. De beredenering “plaats ik nieuwe hoogrendementsbeglazing?” en “hoeveel jaren zal het duren vooraleer de gas- of stookoliebesparing dat terugbetaalt?” wordt ingewikkelder.

Als het al moeilijk is om te beslissen, dan wordt het nog moeilijker als je het geld moet lenen. Hoeveel kan je eigenlijk lenen, over welke terugbetalingstermijn en hoeveel zal dat maandelijks kosten?

De vraag is eigenlijk of je verder geld blijft opbranden (gas, stookolie, elektriciteit) of  je  je woning verbetert waardoor je minder verbruikt, maar wel een lening dient af te betalen. Natuurlijk wil je de woning opwaarderen, ze wordt toch meer waard met een zuinige stookketel of met meer isolatie. En als de energieprijzen blijven stijgen is deze investering een goede belegging.

Op de website van Beobank (of in een van hun kantoren) vind je een lijst van al de gevallen die in aanmerking komen voor hun ecokrediet. Je vind er ook de voorwaarden om een dergelijk krediet te krijgen en je kan een simulatie maken waarin je het exacte bedrag van de maandelijkse afbetaling kan kennen. Hun rentevoet is op dit ogenblik zeer gunstig.

Het enige wat Beobank niet doet is de beslissing nemen. Een lening aangaan om je maandelijkse (verwarmings)kosten te verminderen kost uiteraard ook geld, maar alles zijn beloop laten en verder leven in een niet-geïsoleerd huis met een oude stookketel is waarschijnlijk op termijn nog duurder.

Bekijk de mogelijkheden via de website van Beobank