Veel mensen willen hun maximale hypotheek berekenen. Maar op welke manier kun je dit het beste berekenen? In dit artikel gaan we kijken naar verschillende manieren om je maximale hypotheek te berekenen. Als eerste gaan we kijken naar de mogelijkheid om online het maximum te berekenen. Vervolgens kijken we naar het handmatig berekenen van de maximale hypotheek. Als laatste zullen wij ingaan op de mogelijkheid van een persoonlijk gesprek bij een hypotheekverstrekker.

Het is vrij eenvoudig om erachter te komen wat ongeveer je maximale hypotheek is. Er zijn op het internet veel sites te vinden waarbij je eenvoudig je maximale hypotheek kunt berekenen. Het meest betrouwbare is om te kijken op de website van een Nederlandse bank. Je kunt bijvoorbeeld naar de website van de Rabobank. Onder het kopje hypotheken kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen. Hiervoor moet je uiteraard wel enkele financiële gegevens invullen. Hierbij moet je denken aan je maand / jaarsalaris en eventueel eigen vermogen. De website zal vervolgens je maximale hypotheek berekenen. Let op, dit is slechts een indicatie. Als je een persoonlijk gesprek aangaat bij een bank, dan kun je vaak net iets meer lenen. Later in dit artikel gaan we beter bekijken wat een persoonlijk gesprek voor voordelen kent.

Dan gaan we nu kijken naar de tweede mogelijkheid om erachter te komen wat je maximale hypotheek is. Dit kan doormiddel van een handmatige berekening. Eigenlijk doe je dan het zelfde als een website waar wij het zojuist over hadden. Om een handmatige berekening te kunnen maken heb je de volgende gegevens nodig:

– Jaarsalaris (bruto)
– Ontvang je vakantiegeld?
– Eigen vermogen

Als je weet wat het jaarsalaris is, dan moet je nagaan of je ook vakantiegeld ontvangt. Stel dat je 40.000 per jaar verdient en je ontvangt vakantiegeld, dan verdien je in totaal 43.200 inclusief 8% vakantiegeld op jaarbasis. Je hebt nu de noodzakelijke gegevens om een berekening te kunnen uitvoeren. Als je het jaarsalaris met 4.5 vermenigvuldigd dan weet je ongeveer wat je kunt lenen. In dit voorbeeld is dat 194.400 euro. Dit is natuurlijk een inschatting, maar het geeft je wel een idee hoeveel je ongeveer kunt lenen. Het eventuele eigen vermogen dat je hebt mag je optellen bij het totaal. Stel dat je over 20.000 euro beschikt, dan kun je in totaal dus 214.400 lenen.

De meest nauwkeurige manier om erachter te komen hoeveel geld je maximaal kunt lenen voor een huis is een persoonlijk gesprek aangaan met een hypotheekverstrekker. Deze kunnen precies voor je uitrekenen hoeveel je kunt lenen. De hypotheekrente verandert namelijk dagelijks en dit is van invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De bank kan nauwkeurig voor je berekenen wat je maximale hypotheek is van dit moment. Ook kun je gewezen worden op bijvoorbeeld startersleningen. Als je starter bent kun je vaak gebruik maken van dit soort leningen. Hierdoor kun je veel meer geld lenen.

Wij wensen je veel succes bij het berekenen van je maximale hypotheek. Als je de meest nauwkeurige berekenen wilt hebben, maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek bij een Nederlandse bank. Als je snel wilt weten wat je maximale hypotheek is, dan kun je deze handmatig berekenen (optie twee) of je kunt kiezen voor een online berekening (optie een).