Zoals de naam reeds doet vermoeden is het zo dat er bij een aflossingsvrije hypotheek niet van het geleende bedrag wordt afgelost. Dit brengt als grote voordeel met zich mee dat u maandelijks enkel en alleen rente dient te betalen op het geleende bedrag en dat er tijdens de ondertekening van de kredietovereenkomst geen vaste einddatum bekend is. Het ontbreken van een vaste einddatum heeft er voor gezorgd dat de aflossingsvrije hypotheek ook wel eens een levenslange hypotheek wordt genoemd. Er kan in theorie immers levenslang rente betaald worden.

 Het feit dat er niet van het geleende bedrag wordt afgelost houdt ook in dat de hypotheekvorm geen garantie biedt tegen eventuele renteverhogingen. Wanneer de rente stijgt kan dit er als vanzelfsprekend voor zorgen dat de maandelijkse kosten aanzienlijk de lucht in gaan. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat de maandelijkse lasten bij een aflossingsvrije hypotheek veel lager liggen dan bij andere hypotheekvormen en dat de kredietnemer dus aan het einde van de rit misschien wel nog wat extra geld overhoudt. Op deze manier kan de hypotheek worden afbetaald en houdt de kredietnemer zelf nog wat extra winst over.

 Wees er bij het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek alleen honderd procent zeker van dat u in staat bent zelf te plannen wanneer u hoeveel van uw hypothecaire lening kunt aflossen.