Of je nu eigenaar of huurder bent van een gebouw, huis, appartement, garage, winkel, enz. Je neemt best een brandverzekering. Je bent verplicht ze te nemen bij een hypothecaire lening, bijna altijd in je huurcontract, maar daarbuiten niet altijd. Bijvoorbeeld als het je volle eigendom is. In praktijk heb je deze zekerheid echter altijd nodig.

Wat is gedekt ?
Dat hangt volledig af van je contract, ga dus niet over één nacht ijs en informeer je grondig. Het meest aanbevolen is dat je overgaat tot een verzekering waarbij je niet zelf de waarde van je woning en inboedel moet bepalen, maar waar dat gebeurt op basis van oppervlakte. Elke maatschappij is verplicht deze mogelijkheid aan te bieden. Je bepaalt daarbij of je een garage hebt, een veranda, een living groter dan, enz. Op basis van deze vragenlijst wordt je woning dan altijd correct verzekerd. Uiteraard voor zover je alles juist hebt ingevuld.

Als je correct verzekerd bent, dan zal de maatschappij je de herbouw- of nieuwbouwwaarde uitkeren. Ongeacht of er al slijtage aan je goed was. Heb je een inboedel verzekering, wat meestal zo is, dan wordt die ook vergoed. Het verdient toch aanbeveling om dan foto’s en facturen te bewaren van je kostbare meubelen en dure juwelen.

De vrijstelling
Er is bijna altijd een vrijstelling. De verzekering zal pas uitkeren wanneer de schade groter is dan het bedrag van de vrijstelling. Het bedrag van de vrijstelling betaal je altijd zelf. Je kan de vrijstelling ook afkopen bij het afsluiten van je brandverzekering als je geheel op zeker wilt gaan.